Azi IO se dă analist

Voi face excepţie de la una din regulile mele  de bloguit (adică s-a dus dracu’ regula asta) şi voi face postări consecutive pe aceeaşi temă: războiul din Georgia.

Premiză: iubesc ruşii, urăsc comuniştii. Din păcate 98% din populaţia patriei mele nu face diferenţa dintre unii şi alţii. Primii sînt ăia bătăioşi, mîndri şi sociabili. Ăilalţi sînt ăia care te pun să munceşti tu ca să le fie bine lor avînd criterii de promovare cel puţin dubioase.

Georgienii sînt un popor care are sînge în instalaţie cît nu avut şi n-o să aibă niciodată poporul mioritic. Nu sînt slavi dar totuşi au făcut parte din URSS tăind-o de acolo cu prima ocazie, comuniştii nereuşind să le şteargă din memorie faptul că, odată, Georgia făcea legea în zona Caucazului şi în Sudul Mării Negre. Dar independenţa din 1991 le-a lăsat pe teritoriu rămăţite de imperiu.

Nu este nimic nou în asta: Imperiul britanic a avut grijă ca la obştescul sfîrşit să traseze graniţe cu rigla pe harta Asiei şi a Africii lăsînd seminţe de război în zeci de state care se bat şi acum pentru rămăşite de imperiu. La fel a procedat Spania, Franţa şi SUA. Sovieticii au reuşit să fie originali, ei adăugînd listei de probleme şi republici fantomă (vezi Transnistria – un teritoriu care, istoric, nu a aparţinut Moldovei) astfel încît rahatul să fie şi mai mare.

Cu un asemenea rahat s-au trezit georgienii pe teritoriu. Mai exact, cu un rahat împărţit în două: Osetia si Abhazia. Două teritorii care teoretic aparţin Tibilisiului dar în care, de fapt, ruşii fac legea: moneda folosită este rubla, economia aparţine ruşilor, administraţia este independentă de Georgia şi dependentă de Moscova iar populaţia este MAJORITAR rusă.

Eh, acest ultim aspect Saakaşvili, l-a ignorat cu desăvîrşire. Pentru că, după minte mea, preşedintele Georgian a fost la cîteva ore de a intra în istoria modernă în dreptul rubricii „omul care le-a tras-o ruşilor”. Iar de aici mă voi da analist, încercînd să prezint varianta mea legată de acţiunea, aparent sinucigaşă, a georgienilor.

Omul nostru a încercat să îşi recîştige, de facto, teritoriul controlat de ruşi printr-o acţiune militaro-politică care avea şanse mari de reuşită. Din 2002 încoace Georgia a investit masiv în pregătirea armatei, avînd sprijinul Americii, ajungînd ca anul acesta să investească mai mult de un sfert din venitul public în armată. Astfel, au reuşit să îşi facă un corp militar bine pregătit, dublat de un spirit naţional extrem de puternic. Celelalte elemente ale acţiunii au fost, de asemenea, favorabile lor:

– locul atacului: Osetia de Sud, o zonă deloc întinsă (cam cît judeţul Prahova), populaţie mică (70.000 de oameni), înconjurat pe 3 laturi de Georgia, fără ieşire la mare;

– momentul atacului: cinic, dar foarte bine ales. Debutul Jocurilor Olimpice distrăgea atenţia opiniei publice suficient de mult ca un blitzkrieg să treacă aproape neobservat la debut, astfel că, pînă cînd marile agenţii de presă ar fi început să pună pe fluxul de ştiri conflictul, situaţia ar fi fost sub controlul autorităţilor georgiene. Dovadă este faptul că, vineri dimineaţă, după mai bine de 12 ore de la primul atac, marile agenţii de ştiri (cu excepţia BBC-ului) nu aveau ştiri despre ce se întîmpla în Caucaz;

– susţinerea marilor puteri: mi-e greu să cred că un stat aspirant la statutul de membru NATO nu îşi anunţase viitorii colegi despre ceea ce urma să facă. Mai mult, sînt convins că acţiunea militară fusese pregătită cu ajutorul experţilor americani care se află în Georgia de mai bine de 6 ani.

– raportul de forţe: net favorabil georgienilor, detalii aici. Practic atacul ar fi trebuit să se dureze cîteva ore astfel ca, pînă să se dezmeticească ruşii (cu un Medvedev în vacanţă şi un Putin la Olimpiadă) întreaga Osetie de Sud să se afle sub controlul Georgiei.

– evoluţia post-atac: odată scoasă din Osetia de Sud, Moscova ar fi avut o mare problemă în a-şi legitima o ripostă împotriva unui stat suveran. Indiferent de cît de trufaşi sînt ruşii, un atac ulterior ar fi avut consecinţe incalculabile din punctul de vedere al imaginii internaţionale. Iar în contextul alegerilor din SUA (de aceea am spus vineri că atacul georgian este gestul de rămas bun al lui Bush) este foarte probabil că gestul Rusiei ar fi mărit considerabil şansele lui McKain.

 

Trăgînd linie, Saakaşvili nu a fost deloc într-o situaţie ingrată în seara zilei de joi şi a avut suficient sînge în instalaţie pentru a alege cea mai îndrăzneaţă variantă de a tranşa o problemă veche cu ruşii.

 

Mă opresc aici. Mîine voi continua prin a explica unde au greşit georgienii şi cum ne va afecta pe noi toată mizeria asta..

Reclame

~ de popej27 pe Luni, 11 august 08.

22 răspunsuri to “Azi IO se dă analist”

 1. Interesanta ipoteza, dar pana la urma, desi zona e mica si atat contextul jocurilor olimpice cat si efectivele armate ale rusilor masate in Osetia ar fi putut lucra in favoarea lor, Saakasvili e genul ala de sinucigas enrevant care trebuie musai sa crape omorand si multi altii din jur pentru ca stia ca rusii pot oricand trimite forte militare net superioare in teritoriu in cel mult 24 de ore, pentru ca Rusia nu isi poate permite sa accepte asa ceva, mai ales avand in parohie multe alte regiuni problematice, pentru ca, desi Americanii au avut de castigat in urma razboaielor mondiale, au luptat astfel incat sa nu fie atacati la ei acasa, ci sa ajute pe unii si pe altii, asa ca nu cred ca ar risca declansarea unui razboi de proportii mondiale avand si asa economia la pamant; nu in ultimul rand, pentru ca Putin. 😛

 2. Da, dar planul lui Saakaşvili a eşuat. Cel puţin aşa spun ştirile. La ce i-a folosit investiţia masivă în armament dacă nu a investit, în paralel, şi în economie . O desprindere economică de Rusia i-ar fi fost de mare folos acum.
  Poate NATO regretă acum că a refuzat cererea de aderarea Georgiei. De fapt nu ştiu cât ar fi ajutat MAP-ul acela atât de vehiculat la Summit.
  Vorba ta, îmi dau şi eu cu părerea…Poate vorbesc prostii. Habar nu am.

 3. @mo: Ai sesizat corect faza cu 24 de ore. Pe asta s-a bazat si Saakasvili. Care, oricit de simtpatic ne-ar fi, nu va muri in patul lui. Si sigur nu o va face de batrinete.
  @alandra: yeap. a esuat. Voi explica miine de ce. Din NATO putini sint cei care regreta neadmiterea Georgiei. Cred ca majoritatea se felicita acum. Oricum, o Georgie cu Osetia de Sud si Abhazie controlate de rusi pe teritoriu nu ar fi pupat (si nu va pupa) NATO niciodata.

 4. Daca era in Nato n-ar fi atacat niciodata:)) Sau da?:))

 5. vad ca azi e o zi lenta pentru toti (la fel si la trecator in ograda), fie-ne weekendul usor..

 6. E cam cald

 7. Bah, eu cred ca ne cam doare-n ……….. de georgieni si de rusii tai. Ca inca gazul nu s-a scumpit:))

 8. Corect. Si ala oricum se va scumpi chit ca aia s-or impaca sau nu.
  Pe de alta parte, numa’ Voronin n-as vrea sa fiu zilele astea 😀

 9. :)) Ma indoiec ca pe Voronin il doare undeva. Modovenii sunt si ei niste romani fara coaie. Oricum rusii folosesc Transnistria doar pe post de cuiul lui Pepelea, iar Modova e prea putin stratgica.

  Dupa umila mea parere, Rusia simte genunchii moi ai Occidentului si isi face de cap. Ferimiatea raspunsului e doar pisica aratata tuturor.

  Apropos de Voronin, Iuschenko cred ca e tulbure foarte zilele astea. La fel, estonienii, lituanienii si letonii. Toti au rusi multi, spre foarte multi, pe post de cetateni. Si, dupa cum se vede, mama Rusie isi foloseste copiii. mai ales in punctele cheie.

  Ha! Ce-am, bai nene? Vorba ta: s-a umplut lumea de analisti!

 10. aaa.. nu de aia ziceam de Voronin.. el e prietenul (pupincuristul) cel mai bun al lui Putin. Altul este motivul
  Da’ il zic miine, ca face parte din postarea aia.

 11. :)) T-au dat astia de lucru.

 12. armata georgiana a avut instructori israelieni. daca georgia era in NATO sau invitata sa adere la NATO nu ar fi atacat pentru ca nu ar fi primit ok-ul Aliantei. doar daca nebunul de saakasvili ar fi mers pe mana lui si ar fi zis „pana mea, fie ce-o fi” si ar fi tras in rusi. Dar era mai complicat cu implicarea NATO in conflict…

 13. Israelienii le-au modernizat niste avioane. De pregatit i-au pregatit americanii.

  „On March 23, 1994, Georgia was one of the first former Soviet Republics to join the Partnership for Peace. Among the Partners Georgia was the first country who could submit the special documentation (May 2004) and on 29 October 2004 the North Atlantic Council approved the first Individual Partnership Action Plan (IPAP) for Georgia. If the IPAP is successful, Georgia will have good opportunity to accede to the Membership Action Plan (MAP).

  The Georgia Train and Equip Program (GTEP) training was conducted using U.S. Special Operations Forces and U. S. Marine Corps forces from May 2002 to May 2004. During this time approximately 2,600 Georgian soldiers, including a headquarters staff element and 5 tactical units, received training. Another assistance program, the Georgia Security and Stability Operations Program (Georgia SSOP), was launched in January 2005 as a continuation of the (GTEP) of 2002-2004. Georgian contingents were involved in the Kosovo Force and continue to participate in the operations in Iraq and Afghanistan.”

 14. Lasa avioanele amenajate, aia nu-i nimic. Israelul le livra arme si dupa ce a inceput deranjul rusii le-au blocat gheseftul lu d’alde Itic. Plus ca trupele georgiene erau instruite de baietii botezati cu briciul. Uite aici dovada:
  „For the past few days, since fighting broke out in the Caucasus, 24-year-old L. from central Israel has been trying to phone the group of Georgian combat soldiers he had been training in Georgia up to a few months ago.

  L. and a group of young Israel Defense Forces reservists have been watching reports of the fighting in Georgia worriedly, concerned over the fate of the soldiers they had trained for four months.”

 15. Aham..

 16. deci e mai recenta treaba, baietii din Israel i-au instruit pe georgieni cum e cu razboiul de gherila, tactici, chestii, stii? ei credeau ca pac-pac Osetia, pac-pac Abhazia, moooamaaaa ce tari suntem noi, ce fraieri sunteti voi ca nu ne vreti in NATO… dar… nu uita ca Putin a redresat treaba in Caucaz in 1999, fiind numit prim-ministru pe… 9 august. (vezi in Gardianul si la mine pe blog.) Imi face placere sa discutam, imi pare bine de cunostinta 😀

 17. Vazui la tine pe blog. Misto faza cu 9 august 🙂
  Deci asa, georgienii s-au antrenat pentru guerilla. Acu’ problema are 2 aspecte: asta a fost ce-au invatat sau asta fac abia de acum incolo?

 18. e ca in banc – ei s-au antrenat dar nu au mai apucat sa performeze… cred ca si rusii au invatat de la americani ceva. stii, in 1999, sarbii ii asteptau pe americani la sol sa le-o traga prin munti si vai. dar americanii, destepti, pac-pac cu avioanele, pac-pac cu rachetele si i-au calmat. asa si rusii. pac-pac si pe urma cu tancu pe ulita… urban warfare… pha… evreii se antreneaza pentru gherila cu palestinienii pentru ca aia dau cu pietre si bombe pe strazi ca nu au avioane… dar asta e ghesheftul, evreii au luat banul, acum georgienii cer de pomana pe la noi ca sunt sinistrati… haida-de…

 19. Din nascare spamer, prin vocatie spamer nenorocit:

  http://ca.youtube.com/watch?v=OfwKSwv7PZQ

  Nu de alta, dar altfel nu dau de tine.

 20. Hehehe, nu-s eu ala tata.
  Pe mine nu m-a filmat nimeni 😀

 21. mda, atata mai lipsea..tata omu’ are dreptu’ sa borasca in liniste in baia lui, sa injure in ce limba pofteste si sa adoarma pe gresie fara sa ii vare nimeni o camer in nas….reality stou kidz…

 22. moaama , nu-mi vine sa cred ca te-am gasit aici!!! chiar imi era dor de blogurile tale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: