Răzbunarea lui „Azi IO se dă analist”

Greşeala lui Saakaşvili a fost una clasică: subestimarea adversarului.

Ceea ce, pe hîrtie, ar fi părut un galop de sănătate (început prin distrugerea satelor în drum spre capitala Osetiei de Sud, Ţinhvali), pe teren s-a dovedit a fi un război clasic. „Shock and awe”-ul inventat de americani funcţionează de minune în deşert, nu în munţi. Şi nu cînd te baţi cu ruşii. Pentru că or fi georgienii vajnici luptători dar vă asigur că Rusia este cel mai mare stat din lume (şi din istorie) nu din motive diplomatice. 

Strategia de atac a Georgiei, bazată pe armament greu şi tancuri a funcţionat ireproşabil pînă la Ţinhvali care a devenit rapid ţinta unui tir intens de artilerie. Dar, cu tot avansul tehnologic, regula de aur a războiului a rămas aceeaşi: singurii care pot cuceri un teritoriu sînt infanteriştii. Degeaba bombardezi aerian sau de la sol un oraş dacă nu trimiţi şi trupe în el. Lecţie pe care o ştiau foarte bine şi ruşii. Care s-au băgat la subsol şi au aşteptat două chestii: să intre georgienii în oraş şi să vină întăririle mamei Rusia.

Tactica generalilor lui Saakaşvili a devenit şi mai proastă odată cu trecera timpului. Ştiind că deja ceasul ticăia au aşteptat să ia cu asalt oraşul pentru a vîna separatiştii, de parcă ar fi avut tot timpul din lume. Atacul a început în jurul orei 22.00 iar lumina zorilor i-a prins încă bombardînd oraşul şi blocaţi în periferii de osetieni şi ruşi. Naivitatea de care au dat dovadă a atins apogeul în cursul zilei următoare cînd au oferit şi o perioadă de 3 ore pentru evacuarea răniţilor şi a populaţiei din zonă! Un timp de respiro pe care Rusia (pe care o durea exact în cur de răniţi) l-a folosit pentru cu totul altceva.

Putin a reacţionat rapid. Chiar dacă tind să cred că atunci cînd a fost anunţat că Georgia îi atacă trupele a crezut că e vorba de o glumă. Dar a intrat rapid în joc pe de-o parte băgîndu-i în şedinţă pe Bush&Co iar pe de altă parte dînd odinul de intervenţie.

Marea greşeală a lui Saakaşvili: a fost atît de lent încît le-a permis ruşilor să se folosească de PRETEXTUL apărării propriilor cetăţeni (cam 50.000) şi a propriilor trupe aflate acolo cu mandat internaţional (inclusiv cu acceptul Georgiei). Iar ruşii au intrat ca în brînză.

Armata 58 de tancuri a făcut curat în jurul capitalei Osete pînă în seara zilei de vineri. Sîmbătă, aviaţia rusă a trecut la bombardarea trupelor georgiene în retragere (inclusiv a celor ce părăsiseră teritoriul oset) şi a inaugurat la doilea front, în Abhazia. A doua armată de tancuri a Rusiei, după marş forţat de 24 de ore, a intrat şi ea pe teritoriul georgian.

Duminică, Saakaşvili a cerut încetarea luptelor. Reacţia lui Putin a fost echivalentul unei flegme: i-a spus să îşi ia adio de la Osetia de Sud, Abhazia şi nu în ultimul rînd, de la viaţă. Iar de 3 zile încoace ştirile au aceeaşi temă: Saakaşvili vrea pace, ruşii înaintează.

Ce se va întîmpla mai departe? Consecinţele gestului plin de curaj (pe bune, chiar au avut curaj) al georgienilor sînt extrem de grave:

– Relaţia Rusia-NATO s-a dus dracului. Poa’ să dea Bush enşpe avertismente Rusiei, tot nu va putea să îi facă pe ruşi să creadă că NATO nu a fost complice la potlogărie. Iar dacă pînă acum Moscova se opunea declarativ planurilor NATO de acum va trece la presiuni concrete. Foarte probabil că primii care vor avea de suferit (după georgieni, desigur) vor fi ucrainienii dornici de NATO.

– Relaţia Rusia-UE a căzut foarte jos. Totuşi avem nevoie unii de alţii. Rusia nu poate creşte (şi face bani) fără UE iar UE nu poate creşte fără resursele şi piaţa ruşilor (mult mai apropiaţi cultural decît arabii). Relaţiile se vor reface pentru că ruşii vor trece cu vederea „trădarea” Europei dar ne vor încărca nota de plată suficient de mult ca să merite efortul „iertării”.

-Republica Moldova va fi lovită „prin ricoşeu”. Anul 2009 este an electoral pentru moldoveni. Iar Partidul Comunist, aflat în pole position pentru al treilea mandat consecutiv are mari probleme în ce priveşte politica economică. Astfel că principalul cal de bătaie al lui Voronin este legat de recîştigarea Transnistriei şi retragerea trupelor ruse (evident cu sprijinul Moscovei care dă Transnistria pe Transnistria+Moldova). În urma conflictului din Caucaz cred că lumea se va lămuri că ruşii, odată intraţi undeva, nu pleacă prea uşor. De aia, Voronin va avea maaaaari probleme de credibilitate cînd va continua să susţină că Armata 14-a din Transnistria va pleca acasă anul viitor.

-Romania? Nu va avea mari probleme pentru că ceea ce a făcut Saakaşvili cu arma a tot făcut Băse cu declaraţiile în ultimii 3 ani. De aia ruşii ne-au luat ca atare şi ne-au încărcat nota de plată deja. Sînt filorus dar spun că Băse a avut cea mai pragmatică poziţie faţă de Rusia: a ţinut-o la distanţă. Chiar dacă ne costă mai mult, credeţi-mă, merită!

 

Concluzia: Saakaşvili merită felicitat pentru curajul de care a dat dovadă şi apoi împuşcat pentru greşelile pe care le-a făcut. Dar sînt sigur că de ultima parte va avea grijă să se ocupe Mama Rusia.

 

P.S. Dedicaţie pentru ăia care cred că războiul din Caucaz este provocat de ruşi cu scopul de a pune mîna pe nu ştiu ce resurse energetice: PROŞTILOR!

Reclame

~ de popej27 pe Marți, 12 august 08.

24 răspunsuri to “Răzbunarea lui „Azi IO se dă analist””

 1. :))) pai crezi ca mister kgb il lasa ca pasarea cerului? si totusi de ce poza cu mister kgb ca doar „altcineva” ii conduce acum :)))

 2. N-am gasit poza cu Medvedeev cu arma in mina si la bustul gol. Inca.

 3. ..poate numai la bustul gol prin scorburi dupa miere 😛

  in alta ordine de idei, astept cu interes noi analize politice – azi imi pare rau ca sunt la lucru si nu acasa cu o punga de popcorn in mana

 4. ultima stire pe reuters: dat fiind ca Medvedev a ordonat incheierea operatiunii in Georgia, „abhazii” lupta sa scoata trupele georgiene de pe teritoriul abhaz

 5. a, si Sarko e in drum spre Rusia, ca sa il puna si pe Medvedev sa semneze tratatul de neagresiune semnat deja de Saakasvili. Ma dezamageste serios Medvedev.

 6. Nu are de ce sa te dezamageasca 🙂 Rusia nu poate neglija pozitia UE.
  Rusii si-au atins scopul iar Medvedeev stie ca este momentul sa puna frina. Oricum Georgia ramine fara cele doua teritorii.

  Aaaa.. si fara Saakasvili.

 7. Cum adica fara Saakasvili? DIn acte am inteles din stiri, fundul lui ramane alb ca spuma laptelui…

 8. *din cate

 9. Io cre’ca nu apuca sa isi faca bradul de Craciun.

 10. 1 – „shock and awe”, asa se numea operatiunea.
  2 – cred ca ar fi utila o poza cu saakashvili cu pantalonii in vine
  3 – medvedev a ordonat incetarea luptelor, dar putin e in caucaz. trupele rusesti raman pe loc, nu se retrag…
  4 – bush a comis-o din nou, a spus in direct la cnn „rusia” in loc de „georgia”…

 11. eu eram anonimul 😀

 12. daca zici tu….. nu stiu daca poti spune ca au pierdut ceea ce n-au avut de la inceput. in plus, am inteles ca pacea in cele doua teritorii va fi de acum inainte mentinuta atat de Rusia, cat si de alte forte militare (banuiesc NATO?). hmmm, daca de fapt Saakasvili urmarea sa scape Osetia de protectoratul exclusiv al Rusiei?

 13. excelenta analiza…felicitari!
  nu comentez nimic ca nu ma pricep la politica; totusi, ma framanta ceva: uitandu-ma la pozele astea as zice ca exista ceva asemanare intre cei doi barbati…aceeasi frunte inaaaalta…si nasul parca-i la fel, filorus zici ca esti, dupa felul cum scrii n-ai mama, n-ai tata, la fel ca Putin…sunteti rude? 😉

 14. @emil n: shock adn awe chiar este o tactica militara.
  “Shock and awe, technically known as rapid dominance, is a military doctrine based on the use of overwhelming power, dominant battlefield awareness, dominant maneuvers, and spectacular displays of force to paralyze an adversary’s perception of the battlefield and destroy its will to fight. The doctrine was written by Harlan K. Ullman and James P. Wade and is a product of the National Defense University of the United States in 1996.”

  @mo: si pina acum acele forte “pacificatoare” existau acolo in urma unui acord international. dar eu cred ca de data asta nu va mai fi la fel. Duma Rusa asteapta o cerere de intrare in Federatia Rusia a celor doua si e posibil ca sa o accepte.

  http://66.102.9.104/translate_c?hl=EN&sl=ru&tl=en&u=http://www.ng.ru/politics/2008-08-12/3_parlament.html&usg=ALkJrhg-4CVjGxrS4PA-0JbcAJXpbEk-8g

  @ana: saru’mina. Nu, nu sintem rude dar pe vechiul blog am explicat legaturile mele cu Rusia: strabunicii mei au luptat in Armata Alba si s-au refugiat in Romania in anii ‘20. Iar eu sint jumate’ rus.

 15. Stai ca-s timpit.. Emil se referea la un „w” in loc de „v”. Corectez. Multam 🙂

 16. opaaaa, ana, daca il mai lauzi mult o sa ii creasca ficatii mai ceva ca ai lui Minculescu 😛

 17. a, si ruda indepartata sau prin alianta cu Putin nu poate fi decat Chuck Norris 😀

 18. @mo: nu pic asa de usor la „laude” :). am dat informatia pentru a „egaliza” oamenii care ma citesc. O parte stiau de ce sint filorus. Nu am facut decit sa comunic si celorlalti asta.

 19. aha, din situatii de genul asta iesi oricum sifornat: ori cu nasul pe sus, ori usor de lingusit 😛

 20. ok, ok.. ai cistigat!
  duc eu gunoiul..

 21. =))

 22. foarte tare finalul! felicitari!

 23. Multam 🙂

 24. stiu ca am tot discutat si ras-discutat problema asta, dar daca articolul de mai jos e adevarat, o expozitie de genul asta nu mi se pare deloc ok
  http://www.mediafax.ro/externe/armata-rusa-a-expus-intr-un-muzeu-trofeele-obtinute-dupa-conflictul-cu-georgia.html?3614;3166021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: