De la amestecul de gaze la Dumnezeu (II)

2. Economie

Entropia economică devine extrem de supărătoare şi dă fiori la bursă de cînd preţul petrolului a sărit de suta de dolari. Explicaţia este simplă: la momentul iniţial planeta dispunea de o mulţime de bunătăţi (minereuri, combustibili fosili, sol fertil) pentru industriile de profil.

Numa’ că omul, pentru evoluţie sau doar în goana după profit, le-a dislocat de pe acolo unde erau şi le-a împrăştiat. Pungile de petrol sînt un exemplu de sisteme cu entropie scăzută. Petrolul transformat în pungi de plastic şi împrăştiat peste tot remediază problema entropiei da’ face varză mediul. Pînă şi agricultura suferă din pricina entropiei deoarece solurile iniţial bogate în substanţe minerale au fost sărăcite de plantele recoltate şi mutate de pe ele (este şi cazul despăduririlor). Aici omul a intervenit prin folosirea îngrăşămintelor, menţinînd entropia scăzută dar cu un consum energetic mare.

Una peste alta, creşterea entropiei economice reprezintă degradare continuă a resurselor naturale şi este, aproape exclusiv, efectul activităţii rasei umane. Vestea proastă este că acţionăm aşa de eficient în sensul ăsta încît creşterea respectivă este ireversibilă iar generaţiile viitoare vor trebui să se descurce în condiţiile date, fără a mai putea remedia ceva. Da’ mai multe despre asta la punctul 4.

 

3. Informaţia

Pînă şi ea se supune legilor entropiei. Civilizaţia umană a trecut destul de repede de la cules fructe şi smuls rădăcini la acumularea informaţiei şi organizarea ei. Şi cu cît entropia aranjării ei a crescut, cu atît calitatea şi cantitatea ei au urmat aceeaşi tendinţă. Accelerat.

De la desenele rupestre la Biblioteca de la Alexandria au trecut cîteva zeci de mii de ani deoarece informaţia era apanajul unui cerc extrem de restrîns. Înflorirea civilizaţiilor antice (grecii au un rol de frunte) a făcut ca informaţia să devină un bun de masă. Iar rezultatul a fost pe măsură. În cîteva sute de ani dezvoltarea civilizaţiei umane practic a explodat, ajungînd la cote pe care mia de ani de „Dark ages” ulteriori n-a mai atins-o niciodată. De ce? Aţi ghicit: entropia informaţiei a scăzut foarte mult, ea devenind apanajul unei pături sociale subţiri şi condiţionate economic şi, mai ales, religios.

După 1400 problema a început să se remedieze deorece oamenii Renaşterii au reînceput să dea acces la informaţie unui număr din ce în ce mai mare de indivizi. Şi cu cît entropia informaţiei creştea, cu atît şi capacitatea de generare a ei era din ce în ce mai mare. Ultima sută de ani coincide cu apogeul civilizaţiei umane.

Internetul reprezintă cel mai puternic instrument de creştere a entropiei informaţiei cunoscut de om. Iar ritmul descoperirilor ştiinţifice, dezvoltarea culturală şi nivelul de trai actual este fără precedent pentru istoria umanităţii (cred că acum, zilnic, se dezvoltă mai multă informaţie decît a făcut-o întreaga civilizaţie greacă pe parcursul a 800 de ani).

Habar n-avea Clausius despre astea atunci cînd a introdus în ecuaţia lui de amestec de gaze entropia. Şi mai ales, nici prin cap nu i-ar fi dat că noţiunea inventată de el va deveni cal de bătaie pentru

 

4. Creaţionism vs. evoluţionism

Pornind de la legea entropiei creaţioniştii au scos pe tuşă evoluţionismul deoarece ăsta din urmă militează pentru evoluţia organismelor vii în sensul creşterii complexităţii lor. Raţionamentul este simplu: creşte complexitatea => creşte organizarea => scade entropia => legea entropiei este încălcată (+ nu se cunosc execepţii de la regulă) => omul nu este rezultatul unui proces natural. Iar argumentul nu este deloc pueril, neexistînd o explicaţie unanim acceptată din partea taberei adverse pînă în prezent.

Na belea! Ecuaţia lui Clausius îl legimitează pe Dumnezeu. Indiferent de cum o arăta, Omniprezentul s-a pus de-a curmezişul legilor naturale (pentru că el poate) şi dintr-un boţ de pămînt l-a făcut pe Adam şi l-a vindecat de patima onanismului prin replicare lui în persoana Evei. Căreia Atotputernicul i-a trasat ca sarcină suplimentară replicarea ulterioară, că el se cam plictisise de organizat materia.

Evoluţioniştii contracarează cu faptul că Terra nu este un sistem închis (ceea ce ar face ca la nivel planetar legea a II-a termodinamicii să nu funcţioneze) deoarece primim căldură de la Soare. Astfel că acţiunea exterioară poate duce la organizarea materiei în fiinţe complexe fără ca legile entropiei să fie încălcate.

Alţi evoluţionişti plusează, una din speculaţiile pe această temă fiind legată de rostul existenţei umane. Unii ar zice că nu sîntem decît o unealtă pentru a pune lucrurile în ordine. Pentru că, vă reamintesc, tendinţa naturală a entropiei este de creştere. Iar civilizaţia umană exact asta face prin entropia economică (punctul 2). Iar după ce ne vom face treaba şi vom distruge planeta avem două variante: ori ne tirăm la timp şi o luăm de la capăt pe altă planetă, ori ne dăm obştescul sfîrşit. Astfel împăcăm şi capra (evoluţionismul) şi varza (entropia).

 

Cam atît şi cu postarea asta. Divagaţiile pe tema entropiei sînt nenumărate şi tot apar. Ideea postării mele a fost să reamintesc de ea celor care au uitat-o sau să o prezint celor care nu o ştiau. Că powerplay-ul emisiuniii este următorul: nu scăpaţi de ea, vă guvernează existenţa şi dacă ajungeţi să o înţelegeţi, puteţi prevedea rezultatul unor acţiuni înainte ca ele să se întîmple. Astfel, ori puteţi vedea detalii ce scapă ochiului neavizat ori puteţi evita consecinţe nedorite ale unor acţiuni banale cum ar fi negocierea inoportună a salariului într-o multinaţională.

Reclame

~ de popej27 pe Joi, 28 august 08.

13 răspunsuri to “De la amestecul de gaze la Dumnezeu (II)”

 1. da’ entropia casnica?

 2. Daca asta e vreun apropo legat de faptul ca nu duc gunoiul sa stiti ca nu recunosc nimic!

 3. popej is god!

 4. Mie-mi zici? Ma chinui in fiecare dimineata sa ii scot asta din cap da’ el o tine una si buna: „cit e halatul? cit e halatul?”

 5. Nu e God, ca God e „chinez, din tata american si mama japoneza.” Desi rusofon, Popej nu are o resedinta la Londra. QED

 6. Si vrea bani pe penitenta 😀

 7. 😀

 8. Extrapoland in alte domenii…se poate spune ca amorul inseamna si un urias transfer de informatie (in termeni stiintifici, informatia este negentropie – opusul entropiei adica al dezordinii), provocand ordine, si nu dezordine. Am putea afirma ca transferul de informatie (entropie informationala) al unei partide de sex de doua minute este echivalentul a zece rafturi burdusite de biblioteca… Dar noi continuam si sa citim…dixit

 9. Ce ai mah? Temperatura?
  Ti-ai scos moderarea de la comentarii?

 10. desigur ca am scos..invatam repede..

 11. Corect. Si incorect. Sa incerci sa explici orice printr-o singura lege e tentant. Ca si cum ai explica istoria omenirii in cele mai mici detalii prin teoria luptei de clasa. Sau de rasa. Sau economia doar prin raportul dintre cerere si oferta.

 12. Normal tata, normal. Nici un proces nu este guvernat de o singura lege (nici macar forta gravitatiei nu e singura). Io nu am incercat sa explic toate DOAR prin prisma entropiei.
  Eu am vrut doar sa spun ca exista si produce efecte.

 13. Mda. Oricum, toti creationistii ma enerveaza. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: