Moldova nu-i a voastră, nici a urmaşilor, nici a urmaşilor urmaşilor…

Dacă de ziua lui Voronin oficiosul guvernamental a publicat scrisorile de felicitare primite de cel mai iubit fiu al ţării de peste Prut, totul culminînd cu o poezie plină de laude deşănţate, ieri a fost ziua soţiei lui.

„Ne inchinam cu pietate in fata Mariei Dumneavoastra pentru bunavointa si inteligenta, pentru rabdarea cu care ati aprins scinteia fericirii in ochii celor indurerati.”
„Primiti, va rugam, gindurile noastre respectoase fata de sufletul Dumneavoastra caritabil, dar si fata de modul in care reusiti sa fiti un model exemplar de mama, sotie si om preocupat de binele semenilor sai!”
„Va multumim pentru faptul ca, prin asumarea responsabilitatii viitorului, umpleti de sens existenta altor destine umane, fiind un izvor de realizari frumoase ale tinerii generatii din Republica Moldova.”

Astea-s doar cîteva dintre frazele ce au umplut cotidianul naţional „Moldova Suverană” ieri.

Între timp Voronin şi ai lui continuă războiul cu toţi cei care îndrăznesc să spună că moldovenii nu sînt un popor distinct. Politica oficială o ţine una şi bună: Moldova este un stat aparte, cu istorie, cultură şi limbă proprie. Realitatea este că pe străzi nu se vorbeşte nici româneşte, nici moldoveneşte ci ruseşte iar în guvernul Tarlev (2004-2008 primăvară) existau 3 miniştri care cunoşteau o singură limbă: rusa.

Ca o paranteză: acum cîteva luni aveam nevoie de un medicament de care am auzit că s-ar găsi la ei. Am sunat la 4 lanţuri de farmacii din Chişinău şi la toate apelurile mele prima reacţie a celui din parte cealaltă a firului a fost să îmi răspundă în ruseşte. Ulterior, toată discuţia se purta în română. Gata paranteza.

Moldova se îndreaptă cu vînt din pupa spre Rusia. Sau cel puţin asta încearcă Partidul Comunist Moldovenesc din răsputeri să facă. Minoritatea rusă este mai bine organizată deoarece ţelul ei este unic. Moldovenii încă se ceartă între ei. Rusia le bagă Transnistria ei pe gît iar Voronin o va înghiţi. Iar într-un final previzibil Armata a 14-a se va retrage din Transnistria spre Prut.

Cum reuşeşte un fost general KGB să deturneze o ţară întreagă? Simplu: prin ideologie. Ideologia comunisto-naţionalistă funcţionează cu motoarele turate la maxim dincolo de Prut. Populaţia de la ţară are ca surse de informare două canale TV: cel oficial (în care politica lui Voronin ţine loc de politica editorială) şi un canal de limbă rusă.

În acelaşi timp orice posibil schimb cu România este boicotat şi obstrucţionat cît mai mult. De la confiscarea drapelului tricolor din piaţa în care se aniversa Ziua Limbii Române pînă la expulzarea ataşatului cultural şi a celui politic de la Ambasada României la Chişinău. Am stat de vorbă cu unul dintre ei după expulzare şi situaţia este mai nasoală decît se spune oficial (din păcate nu prea pot spune pe blog ce am aflat).

Dar postarea mea de azi a plecat de la o ştire care în presa românească, prea ocupată de Ana Birchall sau Mihaela Rădulescu, n-a apărut.

În luna mai 2008 o delegaţie a oraşului Călăraşi a trimis un transport de carte (3.300 bucăţi) unei localităţi omonime din Rep. Moldova. Toate bune şi frumoase pînă la vama moldovenească. Unde politica naţionalistă a Chişinăului a pus piciorul în prag sub forma reţinerii întregului lot. Ştirea asta a apărut şi la noi.

Ce n-a mai apărut la noi (dar am aflat din Jurnalul de Chişinău) este faptul că zilele trecute cei din Călăraşiul de peste Prut au fost chemaţi să îşi ridice cărţile din vamă. Între timp autorităţile lor au inventariat întreg lotul şi au confiscat titlurile periculoase pentru tineretul moldovenesc.

Potrivit ordinului semnat de ministrul Artur Cozma, ministerul Culturii şi Turismului a interzis 14 cărţi din lotul donat de autorităţile din Călăraşi, România, precum: „Al. Ioan Cuza – Domnitorul unirii”, „Istoria românilor” de Constantin Drăgan şi altă carte cu acelaşi nume de Vlad Georgescu, „Tricolorul României”, „În apărarea României Mari”, „Făurirea României Mari” de D. Bălăeţ, „Basarabia – pământ românesc” de N. Titulescu, „Istoria unirii românilor” de I. Lupaş, „Antonescu – Hitler. Corespondenţă” etc.

Printre cele 57 de cărţi interzise prin ordinul ministrului Educaţiei şi Tineretului, Larisa Şavga, se numără „Istoria lui Ştefan cel Mare” de Nicolae Iorga, „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, „Cântarea României” de Alecu Russo, „Calea Victoriei” de Camil Petrescu, „Letopiseţul Ţării Româneşti” de Ion Neculce, „KGB atacă” de Paul Ştefănescu, „Carol al II-lea”, „Întâlnire cu Stalin”, „Călăraşii în literatura română – antologie” etc.”

JURNAL DE CHIŞINĂU

Dacă în 2009 comuniştii rămîn la putere pentru încă 4 ani obişnuiţi-vă cu ideea că România se va invecina din nou, după 19 ani, cu URSS-ul.

Iar România oficială va tăcea în continuare cînd va fi întrebată: cu românii de dincolo de Prut CUM facem?

Reclame

~ de popej27 pe Joi, 25 septembrie 08.

12 răspunsuri to “Moldova nu-i a voastră, nici a urmaşilor, nici a urmaşilor urmaşilor…”

 1. Hai ca asta e si mai tare (numai ce am citit-o)
  Ca sa nu piarda alegerile comunistii fac tot ce pot.
  In pofida avertismentelor UE este interzisa candidatura persoanelor cu dubla cetatenie (Romania publica in MO cine a primit cetatenie romana, Rusia nu), este interzisa crearea aliantelor electorale si a fost marit pragul electoral.
  Dar chiar si asa, sondajele de opinie nu ii dau la peste 50%. Asa ca vor sa faca altceva: sa scoata din lege faptul ca alianta (sau partidul) majoritara in Parlament formeaza guvernul si sa bage in loc urmatoarea schema:

  Partidul cu cele mai multe voturi (astia-s comunistii) sa fie desemnat sa negocieze cu ceilalti formarea Guvernului (chiar daca are doar 20%). Daca dupa 3 runde de negocieri nu reuseste, se refac alegerile!

  Hahahahahahahahahahaha

 2. uite un fragment dintr-un interviu dat de Nicolae Dabija in „Formula AS”: „Daca in alte tari este imprevizibil viitorul, la noi trecutul este imprevizibil. Cum vine un partid la putere, cum schimba istoria: eroii nationali devin tradatori si invers.” …in interviu spune si CE face Romania pentru romanii de dincolo; mai multe vezi aici:
  http://www.formula-as.ro/2008/836/acasa-1/nicolae-dabija-10190

 3. Cu romanii de dincolo? Pai o sa-i cedam in schimbul linistii si gazului si o sa primim cat mai multi aici. Apropo, o fi vreo statistica privind numarul studentilor moldoveni din Romania care se mai intorc acolo?

 4. @ana:
  fioros. si cand te gandesti ca in facultate 1984 este prezentata ca anti-utopie….

  @ popej& co:
  gloriosul articol pentru prima doamna aminteste foarte mult de ce se publica la noi inainte de 89. in mod ironic poate, am discutat cu niste oameni din Moldova care il respecta cu adevarat pe Paunescu fin’ca poeziile lui erau pentru ei adevarate mostre de nationalism.
  as vrea sa cred ca si la ei alegerile pot schimba ceva, insa din pacate stiu ca e departe de a fi adevarat.
  mi-ar placea tare mult sa aflu ce ai aflat in plus dar nu postezi (damn!)

 5. @ Sprancenatul: Eh, tu nu stii ca tara asta a fost dintotdeauna autostrada de migratie? Au ramas si raman in continuare aici numa’ aia de nu stiu sa citeasca harti si indicatoarele de pe stalpi 😛

 6. De unde gasesti mah atatea tampenii de care sa te iei? Misiva pentru prima doamna a tarii moldovenesti m-a lasat pe spate =))

 7. Muncesc altii pentru mine tata.. eu doar culeg si pun pe net :))

 8. ce ziceai de burghezi? :))

 9. In non-related news, PNL nu are inca program de guvernare, dar Orban a promis azi pt. urmatorii 8 ani 2000 (doua mii) de kilometri de autostrada. 🙂 Ha! Cu asta a batut sigur la fund PDL-ul, care propusese doar o mie si jumatate!

 10. intamplarea face ca ieri seara sa fi vorbit cu o prietena din chisinau, a carei sedere la bucuresti am incercat sa o inlesnesc si cu permis de munca si sedere a durat nu mai putin de sase luni (dura mai putin, dar unele acte nu au putut fi legalizate, din cauza unor notari care au zis ca documentele respective nu trebuie numai legalizate, ci si traduse, pe principiul ‘dom’soara, nu guvernul nostru insista sa numeasca limba Rep. Moldova moldoveneasca in loc de limba romana. Am cautat si eu sa vad daca erau diplome cu palituri de osanda si galceava pe cer, dar n-am gasit niciun cuvant pe care sa nu-l vad si intr-un document romanesc. fie.). si am discutat despre o groaza de chestii legate de lb. romana, ca sa aflu ca exceptand festival de film romanesc, filmele la cinema sunt sonorizate in rusa, ca panourile publicitare sunt in rusa, ca e de bun augur ca o companie sa isi aleaga nume rusesc si ca si la Chisinau, cu exceptia unei fundatii cu un minuscul lant de librarii, cartile din librarii sunt rusesti si traduceri in rusa. Bine, am zis eu, dar atunci sa luam exemplul unui bestseller lejer si nepolitic, gen ‘Alergand pe tocuri’ sau ‘Diavolul se imbraca de la Prada’, care cu siguranta au fost traduse si in romana si in rusa, si pana la urma e clar ca o traducere autohtona e nerentabila, dar sa alegi sa importi traducerile in rusa in loc de cele in romana, sau in egala masura cel putin, mi se pare bizar. Tot aceeasi prietena transporta in moldova la fiecare drum acasa un geamantan de carti, pe care noi chiar le cumpara, le rupe copertile si pagina de titlu, le leaga in baloti si asa trece granita cu ele, spre delectarea prietenelor ei de la Chisinau.

 11. @joacadeamine
  se interzice intrarea in moldova cu carti luate pentru sine, fara intentii de comercializare?

 12. nu, in principiu nu, dar este vorba de carti care ridica semne de intrebare. astea da, sunt confiscate. o sa o rog sa-mi dea niste exemple de texte si revin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: