Programe de guvernare: azi PNL

Offf.. m-a mîncat rău la asta cu programele de guvernare. Programul PNL-ului are 239 de pagini (linkul duce direct către un pdf). Şi recunosc că l-am citit în diagonală.

Este cel mai bun program dintre cele 3. Începe cu un capitol destul de bogat în care este descrisă poziţia României în contextul rolului său ca membru UE. Sînt primii care fac asta în mod detaliat, PNL-ul fiind primul care discută de ce are ţara noastră de făcut în contextul tratatului de la Lisabona (cel care descrie strategia viitoare a UE).

La justiţie o cam dau de gard, singurul lucru cu care se laudă fiind înfiinţarea ANI. Nici un cuvînt legate de prestaţiile contra DNA marca Chiuriu sau castrarea ANI-ului. Da’ vorba aia, la fotbal, politică şi anticorupţie se pricepe toată lumea. Mai au o mică problemă la adunări elementare (la spitale 8+20+3+4+3 = 32 iar la investiţii 20+50+15+30+alte zeci = ceva peste 100) dar alte deficienţe majore nu prea am găsit.

Mai departe programul este de bun simţ. Se vede că oamenii sînt la guvernare. Analize SWOT, politici şi instrumente de aplicare (la fel, sînt singurii care pun instrumentul de aplicare imediat după prezentarea strategiei pe fiecare componentă) şi cu precizarea surselor de finanţare. La capitolul politic sociale (unde este dezmăţul general) accentul este pus pe mărirea numărului de angajaţi. IMM-urile beneficiează de capitol separat. Una peste alta, PNL-ul a ieşit cu un program de dreapta, în sensul bun al cuvîntului.

Liberalii au şi ei un fix: o tot ţin una şi bună ca la finalul perioadei România va fi a 7-a economie a UE, avînd ca principal argument populaţia şi creşterea economică. Dacă veţi arunca o privire pe cia.gov veţi vedea că fixul lor se poate încadra la „am vorbit cu NASA să-l mai trimitem o dată pe Prunariu în spaţiu”. Adică obiectivul lu’ Tăriceanu şi gaşca ar putea fi îndeplinit numai dacă statele de pe primele 5 poziţii ar ieşi din UE. Ceea ce nu prea cred că se va întîmpla atît de repede.

Una peste alta, PNL-ştii sînt mult mai realişti decît PSD-iştii care continuă să amuze lumea cu promisiunile şi mai documentaţi decît PD-iştii care au spus CE omiţînd să spună şi CUM. După mintea mea, dintre cele 3 programe pe care le-am văzut, al PNL-ului este cel mai bun.

 

Daaaaaaar… PNL-ul are o mare problemă. Citez din concluziile lor: „Politicile de stânga nu mai pot răspunde adecvat aspiraţiilor de dezvoltare ale românilor.” Hai să mori tu Tăricene că nu tot la PSD îţi stă baza pentru guvernare! Şi după 2 ani de PNL+PSD am văzut eu cît de dreapta sînteţi…

Adică, ‘geaba îmi arăţi tu cogeamite programul de dreapta dacă atunci cînd vrei să-l aplici tot Iliescu îţi spune cum se face adevărata politică.

Reclame

~ de popej27 pe Miercuri, 1 octombrie 08.

11 răspunsuri to “Programe de guvernare: azi PNL”

 1. Dacă mai întrebi azi în PNL de un Horia Rusu, în afara de un „parcă” de la Patriciu şi un „mda…” de la Zamfirescu nu mai primeşti decât „cine?”

 2. Dreapta my ass! Nici macar stanga. Nici macar centru. Iresponsabili 100%, dispusi sa arda juma de buget, numai sa apuce alegerile la guvernare.

 3. acum stiu cu cine votezi 😉

 4. Ştii cum e? It might not be the obvious choice, but it is the least bad. Altă alternativă nu ai. Decât eventual să stai acasă şi să nu votezi.

 5. Revin plin de spume.
  Luni, se discuta in comisiile Camerei Deputatilor despre majorarea salariilor profesorilor cu 50% si se anunta ca a doua zi, marti, adica ieri, se va vota in plen. Adomnitei, ministru al Educatiei, iese suparat si zice ca nu s-a procedat corect, ca n-a fost dezbatere, ca bugetul n-are de unde sa dea atata etc.
  Ieri se voteaza, in UNANIMITATE, in plenul Camerei, majorarea de 50% pentru salariile profesorilor din preuniversitar si cea de 75% pentru cadrele didactice din invatamantul universitar. In unanimitate, repet. Adomnitei, prezent la sedinta Camerei, voteaza si el pentru majorarea asta.
  Azi, se deschide anul universitar. La Iasi, Adomnitei zice ca numai in lunile astea de sfarsit de 2008, bugetul educatiei are nevoie de 1 miliard de lei noi pentru cresterile salariale votate cu manuta lui, iar la anul e nevoie de 1,2 miliarde de euro. Si ca, din cauza acestei majorari, in sistemul de invatamant din Romania nu se va ma pute face nici o investitie, de genul reparat scoli, cumparat microbuze scolare etc. Si incheie cu urmatoarele cuvinte: „Nu stiu cine va fi ministrul Educatiei la finele anului viitor, dar sper ca nu voi mai fi eu”.
  Pai sa nu-ti vina sa te arunci in Dambovita?!

 6. Ba da tata. Scriem si despre alea.

 7. daca se majoreaza salariul profesorilor cu 50% inseamna ca se vor ocupa mai mult de elevi in timpul orelor? elevii nu vor mai mai avea nevoie de meditatii? sau o sa scada pretul orei de meditatie? pret care-i rupe pe parinti la ora actuala? intreb si eu…

 8. eu ma arunc in Dunare ca n-am Dambovita 😉

 9. @ finu’:
  Nu TE arunca. E loc destul pentru ei. Chiar daca par multi. Multi da’ prosti.

 10. eu eram ala cu bornin1968

 11. @Sprancenatul:
  Ba da, fir-ar sa fie! Si mie imi vine sa ma inec in prima balta cand aud de aberatiile din invatamant, unde lucrurile merg din rau in mai rau. Ma intreb daca in conditiile astea nu e mai bine sa iti educi copiii acasa. 😕

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: