Nici nu moare, nici pe alţii nu-i lasă să trăiască…

Cînd prostia devine instrument de propagandă se cheamă că am intrat în campanie electorală. Contează prea puţin iniţiatorul atunci cînd toţi cei implicaţi ridică mîna cu voioşie pentru a demonstra că lipsa de inteligenţă este contagioasă dacă individul simte că-i fuge din cartea de muncă statutul de parlamentar. Disperarea afectează grav fluxurile neuronale iar spiritul de turmă de oi proaste face victime colaterale mai ceva ca radiaţiile de la exerciţiul public de tragere efectuat la Hiroshima şi Nagasaki de alţi mîndri purtători de spaţii craniene insuficient umplute de creier.

Da, despre votul din parlament cu creşterea de 50% este vorba. În ultimul timp am tot auzit despre multele motive pentru care regretăm că aleşii noştri au ajuns la muncă în ziua cu pricina: incapacitate bugetară, inflaţie, discriminare şi altele.. Dar din punctul meu de vedere nimeni n-a zis nimic despre principalul motiv.

Şi aici îl las din nou să scrie pe ăla care îmi cîştigă traiul zilnic.

În relaţia Stat – Bugetari primul este Angajatorul iar ceilalţi, Angajaţii. Asta uită în mod constant şi unii, şi alţii. Cînd uită? Fiecare cînd îi convine, după cum urmează:

Statul uită că este Angajator atunci cînd trebuie să fie şi un bun Manager. Nu este nici un secret pentru nimeni faptul că în România cel mai prost manager posibil este chiar Statul Român. Existenţa lui se bazează pe faptul că nu are concurenţă şi pe faptul că nu se supune nici unei legi. Pare paradoxal dar nu detaliez acum. Poate o voi face altă dată.

Bugetarii uită că sînt Angajaţi atunci cînd cer modificări de salarii (dreptul lor) omiţînd cu bună ştiinţă să vorbească despre productivitate (obligaţia lor). Exact ce se întîmplă şi acum. Ştiu că veniturile majorităţii lor sînt prea mici dar aici vorbim de o relaţie contractuală. Iar atunci cînd stabileşti salariul cuiva o faci după cît munceşte, nu după cît cîştigă vecinul lui sau după cît îi vine întreţinerea acasă. Dacă uiţi sau omiţi acest lucru totul se duce dracului.

Îmi veţi spune că şi forţa de muncă se supune regulii cererii şi ofertei. Aproape corect. Ea nu se aplică în cazul Statului, care nu funcţionează după nici o regulă de piaţă. De aceea, regulile general valabile unei pieţe libere lui nu i se aplică.

Dar pînă şi Statul, cît este el de prost manager, şi pînă şi Parlamentul, cît este el de oligofren la vot, ar fi trebuit să ştie un lucru esenţial. O creştere de 50% de salariu, făcută dintr-un singur foc, este neproductivă, demotivantă şi complet inutilă.

Aţi auzit de regula minimei rezistenţe. Într-o postare viitoare voi explica de ce este una dintre principalele forţe ale creşterii economice dar acum este important faptul că ea se va aplica şi în acest caz. Cu mult succes şi incalculabile consecinţe.

De ce? Simplu, dacă eu văd că pot obţine +50% lucrînd la fel, voi considera foarte normal să pot obţine în viitor +30% lucrînd mai puţin.

Aşa că Tăricene! Boc! Geoană! Vadime! Marko! Vă roagă managerul din mine… împuşcaţi-vă!

Reclame

~ de popej27 pe Luni, 6 octombrie 08.

8 răspunsuri to “Nici nu moare, nici pe alţii nu-i lasă să trăiască…”

 1. Ba tu chiar ai impresia ca astia gandesc. Ce-ai vrea acuma, sa faca tara asta sa functioneze? Potoleaza-te!

  Apropo, ai net? 😛

 2. Tot te mai duci la vot? Mai conteaza programele alea de guvernare de care ai scris? Nu ti-e dor un pic de vremurile cand Romania nu era membra a UE si politicienii mai aveau o urma de morcov in cur?
  Ia uite ce zice azi vicepreşedintele Sanitas, Adrian Bârea: „După consultarea membrilor Sanitas din ţară, am constatat că există o dorinţă comună de majorare a salariilor cu 50, 60 la sută. Sănătatea funcţionează 100 la sută din fondul asigurărilor de sănătate, astfel că nu cerem bani de la alte domenii”.

 3. Mdea, vine avalansa de revendicari reloaded: dupa functionarii publici, acum vor mariri salariale grefierii si arhivarii, medicii, unitatile sanitare si balneare (?!) si tot asa.
  Stirea weekendului ramane totusi pentru mine asta: Adomniţei scapă de demitere ascuns sub rochia miresei 😀 😀 😀 http://cotidianul.ro/adomnitei_scapa_de_demitere_ascuns_sub_rochia_miresei-60032.html

 4. @pustiu: acasa inca nu. Da’ daca se va intimpla ceea ce sper, voi veni cu un later edit interesant la postarea aia cu netul.
  @Sprincenatul: tot ma duc, ca-s bou! asa, pune-ma in dificultate.. nu stiu ce sa-ti spun 😐
  @mo: normal sa vrea toti. Si m-as bucura sa-i vad si in greva generala. Poate asa si-or da seama si toti dobitocii care au vreo tangenta cu conducerea acestei tari cit de prosti sint si cit de mult doare un vot dat aiurea. Cu cit vor dori mai multi, cu atit le va iesi pe nas mai tare.

 5. Bah, eu n-am nimic impotriva sa le mareasca salariile. Ce plm, era si asa destula monotonie in tara asta dupa ce ne-au bagat aia in UE. Nu strica niste actiune:)
  Sa iasa in strada, sa faca „bugetaru’ manifestatie, sa stea si el 2-3 ore, in coloana, in trafic, intre victoriei si fane babanu si sa ne uitam la stiri seara, spargand seminte, cum isi striga nemultumirile la adresa celor pe care o sa-i voteze iar, ca e sarcina de partid, la urmatoarele alegeri.
  Viata tata!

 6. Yeap 😀

 7. bine ca nu sunt functionar public……eu il astept pe vacaroiu sa ne dea sprit in pauza de masa

 8. Oho! V-ati scos! Pauza de cafea la voi va fi de citeva ore, se va da obligatoriu la sfirsitul programului iar bautura servita va fi un strop de cafea cu un pahar de rom peste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: