Moldova (I)

Am trecut de vama noastră relativ repede. Aveam fo’ 3 maşini în faţă, cît ni s-au verificat paşapoartele ne venise rîndul de plecat. Şi am plecat.

Am traversat podul, am intrat în vama moldovenească, ne-am aşezat la coada compusă din cele 3 maşini de mai sus şi, grăbiţi să punem picior pe pămînt frăţesc şi primitor, am coborît din maşină pentru a aprinde creştineşte, cîte o ţigară.

„Alo! N-aveţi voie jos din maşină! Vedeţi pe cineva că a coborît? Urcaţi înapoi imediat!”

Ne uităm la puştiul (maxim 25 de ani) cu chipiu caraghios de înalt care se răsteşte la noi. Are dreptate. Sîntem singurii care am coborît. Mă rog, ar mai fi unii cu un autocar care îşi golesc remorca ataşată de pachetele din interior dar probabil că o fac pentru că au comentat. Aşa că tragem rapid concluzia logică şi ne reîmpachetăm.

„Hai că poate merge repede. Sînt doar 2 înaintea noastră”.

Ne-am înşelat. Am stat în maşină încă fo’ 45 de minute dîndu-ne reciproc veşti bune şi veşti proaste. Alea bune erau că a mai trecut o maşină de control iar alea proaste că urma controlul 2. Dar în final trecem şi noi de controlul 2, privirile bănuitoare ale slujbaşilor rămîn în vamă iar noi o călcăm sperînd să nu prindem trafic aglomerat că ne aştepta omul ăla în Chişinău.

Cu traficul ne-am lămurit rapid. Cred că inexistent este cuvîntul cel mai apropiat. În schimb.. ce peisaje! Mamăăă.. incredibil cît de frumos a fost drumul. Am prins o zi superbă iar cei 90 de kilometri dintre vama Leuşeni şi Chişinău practic îi faci printr-o pădure întreruptă din cînd în cînd de plantaţii de viţă de vie sau eleştee. De ce la ei se poate şi la noi nu? Simplu: în Moldova pădurile sînt ale Statului şi nu le taie nici dracu’. Iar priveliştile sînt pe măsură.

La un moment dat unul dintre noi a opinat că probabil parcurgem unul dintre cele mai frumoase drumuri făcute vreodată şi nu l-a contrazis nimeni.

Chişinău. Intrarea se face pe o şosea cu o bandă pe sens. Am pus-o! Stăm o oră să intrăm.. Realitatea din nou diferă. Maxim 20 de maşini pe drum. Omu’ nostru coboară din Lexusul hidramat, ne dăm mîinile noastre cu ale lui, le luăm înapoi şi îl urmăm spre hotel.

Reclame

~ de popej27 pe Luni, 20 octombrie 08.

12 răspunsuri to “Moldova (I)”

 1. hehehe, ati avut noroc de strada noua, sa fi mers pe drumul vechi spre chisinau, eheeeei….ala era tragic.

 2. Este.
  Recunoaştem. Are perfectă dreptate.
  Ai văzut, când şoseaua trecea pe lângă sate (cum naiba au reuşit ei să le ocolească iar noi stăm cu coada vacii pe parbriz?), staţiile de autobuz mozaicate cu reproduceri din întrecerea socialistă?
  @mo: da, drumul vechi era calvar!

 3. man, lasa privelistea si hai cu analiza sociologica! doar d’aia te-ai dus, nu? bine, probabil ca nu, insa io de asta’s curios.

 4. las’sa spuna de toate ca le spune bine si nu uita nimic…mai aflam si noi ce si cum e pe dincolo…

 5. îi ghini, cum sî hii?

 6. dar, inainte de a merge mai departe cu povestitul, sa ne spuna la ce se holba prin telescopul ala…mor de curiozitate! 😉

 7. @C: ii ghini, bre…asa se spune 🙂

 8. Stati ca la servici m-au luat de odihnit. Miine scriu mai mult.

  Dap C. soseaua nu trece prin sate, le ocoleste. Cred ca stiu ei ce stiu :D. Iar legat de statiile de autobuz, ne-am amuzat si noi. Aratau de ziceai ca-s din Oraselul Copiilor.

  Trecatorule, ajung si la alea. Ca doar am picat la ei de Hram…

 9. prin telescopul ala nu se uita… era privit:D

 10. 🙂

 11. incearca sa mergi din chisinau in bucuresti cu autocarul fiind moldovean sa vezi ce te tin dragii de romani cate 2 ore in vama, zi merci ca esti roman.

 12. @Anonim: cred ca am spus si de trecutul in sens invers in ultima parte a postarilor la tema. Sint de acord cu tine ca timpul de stat in vama, in ambele sensuri, in ambele vami, este mare si, probabil, inutil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: