Moldova (III)

Scuze de întîrziere, da’ chiar sînt înghesuit rău de tot..

Rămăsesem pe Bulevardul Ştefan cel Mare, centrul capitalei prietene. Unii dintre noi se uitau la lume, alţii la preţuri, alţii pozau moldovence, iar io reclame.

De ce reclame? Simplu. Cînd mă aflu în centrul unui oraş mă uit de jur împrejur să văd ce ar vrea unii să vîndă. În Chişinău nimeni nu vinde nimic. Cu o singură excepţie: o românească firmă care ne jupoaie şi pe noi.

În rest moldoveanul este interesat în niscaiva de Cosmopolitan de-al lor (în supratitlu scrie „Prima revistă pentru femei din Moldova” deci logic, este în limba rusă)

de umplut botu’ cîinilor cu diverse fluide corporale proprii

de varinte pentru o viata mai buna

sau de medicamente cu aplicare extrem de specifică.

Într-un colţ mi-a mai atras atenţia un anunţ de genul reclamelor la CEC (adică patetice, proaste şi caraghioase): „Hai că se poate!”. În realitate nu se poate deloc, contabilitatea dublă fiind regulă, nu excepţie.

M-a mai amuzat traducerea din limba rusă a îndemnului „Trage” aplicat pe o uşă. Este clar că ăla de l-a pus a fost foarte amabil, nu vorbitor de limbă română.

Şi da. nici la ei nu ai voie cu arme în interior. Numai că acest lucru trebuie reamintit mai des ca la noi, ca nu cumva vreun client să îşi uite în buzunar, pe post de breloc la cheile de la maşină vreun AKM 47, varianta cu ţeavă scurtă, pentru aeroport.

Că tot veni vorba de Fane cel Mare (la propriu), era şi el acolo. Imortalizat de acul ţesătoarelor, lipit pe-un perete, versiunea Litoral ’60-’90: faceţi poze cu el, că oricum nu opune rezistenţă. Iar, mulţumită tehnologiei, colorata-i gata acum. Totul e să ţineţi minte că a fost voievodul moldovenilor, nu al românilor.

Aaaaa.. dacă n-aveţi bani în Moldova, e zi de sărbătoare şi cardurile din buzunare sînt inscripţionate cu VISA veţi avea o mică problemă. Bancomatele pe care le veţi găsi vor fi ori goale, ori defecte ori doar Master Card. Noi am tras de fo’ 7-8 ori pînă să ne iasă cifra norocoasă sub forma unui bancomat VISA care să funcţioneze şi să aibă şi bani în el. Victoria Bank scria pe el (în prealabil inclusiv BRD-ul şi BCR-ul clacaseră lamentabil în faţa încercărilor noastre de a face rost de lei moldoveneşti).

Ceilalţi nu sufereau de problemele noastre. Ba chiar dimpotrivă. După ce inaugurau cîte un vestiar în mijlocul drumului socializau rapid pe muzica populară de pe scenă. Cam aşa:

Spre seară au început să sfîrîie grătarele şi să danseze lumea şi mai abitir. Noi ne-am retras la o terasă a unui hotel din zonă numit atît de francofon „Leo Grand”. Cu denumirea asta nu am poze, dar vă pot oferi spre comparaţie varianta moldovenească a unui cuvînt la fel de cunoscut din limba lui Voltaire.

În final l-am ascultat pe Chirtoacă introducîndu-l în problematica entertainementului pe vestitul cantautor internaţional Dan Bălan, am mîncat vareniki, peşte şi alte bunătăţi ale confluenţei moldo-ruse, ne-am băut regulamentarele cantităţi de vin şi kvint, ne-am uitat la focul de artificii şi ne-am culcat promiţîndu-ne reciproc că de a doua zi ne apucăm de treabă.

Normal, ne-am minţit.

Reclame

~ de popej27 pe Joi, 23 octombrie 08.

8 răspunsuri to “Moldova (III)”

 1. hehehehe, si pe mine m-au distrat traducerile.
  best before, probabil = mai bine inainte?!
  pe aia cu nunti, botezuri si mese ritualice pe o volanta cu reclame am mai zis-o?
  bine, si „comod pentru utilizare” din poza ta suna destul de chinuit…

 2. Sunt bestiale!
  Mai ales aia cu candidoza (ma intreb daca reclama asta n-ar putea fi cumva un avertisment voalat pentru studentii din regie care intentioneaza sa le mediteze pe surorile lor de peste prut).
  Aia cu cainele are un demential umor negru involuntar.
  Iar cumparaturile oneste sunt fa-bu-loa-se.

 3. aoleu, te rog
  m’a prost dispus outdoorul acela cu câinele
  e peste tot în oraşul acela, începusem să umblu cu privirea în trotuar, doar-doar n’o mai văz!

  şi 2.
  ştiai că Petrom Moldova serveşte carburant Lukoil?

  da, revistele glossy sunt pa ruski, I do remember – ca şi reclama aia la vize de Canada, pe care am zărit’o vis’a’vis de piaţa de flori din centru, lângă ASE

 4. Update la poza cu „faceti cumparaturi oneste”

  Prima extragere a bonurilor de casa in cadrul concursului pentru stimularea contribuabililor se va desfasura vineri, 24 octombrie, la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS). In rezultatul extragerilor vor fi acordate 38 de premii premii banesti, inclusiv un premiu I in valoare de 25 mii lei, doua premii II a cite 15 mii lei, cinci premii III a cite 5 mii lei fiecare, 10 premii IV in valoare de 1000 lei si 20 premii V a cite 500 lei. Potrivit conditiilor concursului, contribuabilii trebuie sa adune peste 50 de bonuri de casa pentru bunurile procurate sau serviciile prestate in perioada 15 august – 5 octombrie 2008, a caror suma totala depaseste 1000 de lei.

 5. Pe mine un lucru mă face curios: ce vin beţi acolo? De pe podgoria Bostovan? Alea-s bune! Sau dimpotrivă, de Cotnari?

 6. Purcari.

 7. yum. tot in moldova am baut prima data si kagor. am ramas cu pareri amestecate.

 8. :)) super reclame
  Iar anuntul de pe usa tradus cuvant cu cuvant….in genul Paretele al lui Pink Floyd :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: