BNR-ul se joacă de-a salvatorul neamului pe banii noştri

art_120106_1

Pentru că în ultima vreme tot românu’ a pus pe lista priceperilor sale (care includea deja fotbalul, femeile, politica) şi economia, îmi dau şi eu cu părerea.

Azi BNR-ul a anunţat cursul euro pentru luni ca fiind 3,73 RON faţă de 3,81 RON ieri. Adică o apreciere a leului de cca 2%.

Cum de ieri pînă azi Dacia nu a anunţat că îşi reia producţia, cum nu ţin minte ca băncile comerciale să fi anunţat descreşterea dobînzilor pentru a înuraja creşterea creditării, cum românii care muncesc afară nu s-au întors deja pentru a-şi petrece Sărbătorile aici şi şi-au cheltuit euroii greu munciţi pe şăgalnicul leu autohton, cum Standard&Poor sau Fitch nu ne-au scos de la junk şi ne-au pus eticheta de investment grade, cum nu am auzit ca perspectiva economiei româneşti să fi devenit brusc pozitivă ci doar Tăriceanu a ieşit cu un plan de redresare făcut pe genunchi, în curtea PNL-ului atunci tind să cred că aprecierea leului se datorează exclusiv intervenţiei masive a BNR-ului.

Care BNR a mai ars ceva din rezerva valutară pe care o deţine doar de dragul premierului aproape plecat dar care se vrea reales sau din dorinţa veşnicului Guvernator de a deveni (din nou) prim-ministru

Iar cum rezerva aia s-a făcut, se face şi se va face şi din banul meu aş dori să-i transmit lu’ nea Isărescu că mi se rupe de simpatiile lui politice. Să termine dracu’ cu jucatul de-a Dumnezeu’ românilor pe banii lor, să înţeleagă că în următorii doi ani tot ne-o luăm, că leul este supraevaluat şi că trebuie să înceteze să îl mai ţină în braţe.

Că n-are nici mama BNR-ului bani suficienţi pentru a plăti prostia clasei politice româneşti ieşită la păscut de iarbă de campanie electorală.

 

PS pentru a elimina orice suspiciune menţionez că am credite în valută. Adică deprecierea leului mă afectează în mod direct. Dar prefer să mă afecteze mai puţin azi decît muuuuuult mai mult mîine.

PPS si nici nu export ceva…

Reclame

~ de popej27 pe Vineri, 14 noiembrie 08.

7 răspunsuri to “BNR-ul se joacă de-a salvatorul neamului pe banii noştri”

 1. PAi nu mama BNRului o sa umple rezerva. Ia uite stire:
  http://www.banknews.ro/stire/22701_surse_bnr_noul_guvern_va_fi_obligat_sa_urce_cota_unica_la_19p_pentru_a_face_fata_crizei.html

 2. Oarecum.. alea se pun in alta parte, nu la rezerva valutara a BNR-ului, da’ si rezerva aia, la urma urmei, tot din banii nostrii se face.
  Ma rog, din banii alora de au vreo treaba cu bancile..

 3. 2009 va fi un an tare interesant

 4. Dap

 5. 2009 va fi un an nu interesant, ci groaznic! An post-electoral, guvern multi-color si inconsecvent, populist si pus pe jefuit.
  Dar, fara sa ma pricep prea mult la economie, cred ca totusi BNR-ul face bine ca incearca sa pastreze intrucatva directia corabiei, care incet incet ia apa, si pe care de fapt nu o conduce…
  Si mai cred ca dintre toti specialistii din Romania in finate ai statului roman, Mugurica si ai lui sunt cei mai cu capul pe umeri…
  Si da, economia romaneasca nu e competitiva si totusi … daca BNR ar pastra rezerva aia de valuta in vitrina si restul s-ar scufunda in jur … pe cine ar ajuta?

  PS: Inca o data subliniez ca nu ma pricep… da’ in schimb imi dau cu parerea …

 6. Rezerva aia in valuta este buna si este folosita pentru anularea unui eventual dezechilibru.
  Dar raportul leu-euro este dat de piata, de evenimente economice (cerer-oferata, import-export, rapoarte ineternationale, etc..). Adica degeaba se chinuie BNR-ul sa astimpere cererea de euro din piata daca nu este sustinut si de economie. Iar daca stii ca economia are probleme, ca leul este supraevaluat si tu totusi continui sa vinzi din valuta atunci se cheama ca strici orzul pe giste.

  Soros a devenit bogat mizind pe supraevaluarea lirei sterline. Si in momentul in care a „atacat” lira, Banca Nationala a lor nu a avut ce sa faca.
  Iar aia erau mult mai puternici decit BNR-ul.

 7. Da, tin minte ca am citit ceva! Soros a atacat puternic lira, folosindu-se de marca parca, si banca lor nationala a incercat sa contracareze, fara success. Dar cred ca Soros era mai abil decat cei care se joaca pe la noi, resursele lui mai mari, a reusit sa creeze o oarece panica si aia a destabilizat o piata mare.
  La noi, piata e mai mica si (cred eu) ca rezerva BNR mare. Si parerea mea e ca , pana acum, BNR-ul a facut fata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: