Scad preţurile? Nasol

9634_b

Azi scriu despre unul dintre cele mai periculoase fenomene macroeconomice ce poate apărea în economia unei ţări. Nu este vorba de creşterea somajului, de dezechilibrul bugetar, de creşterea dobînzilor sau de inflaţie ci, paradoxal, de deflaţie.

Deflaţia reprezintă scăderea preţurilor. Caraghios, nu? Cum să spui că cel mai mare pericol macroeconomic poate fi scăderea preţurilor? Aşa am spus şi eu cînd am auzit, dar explicaţiile primite m-au convins că mă înşelam.

Ce înseamnă scăderea preţurilor? Menţionez că nu vorbim de aprecieri de curs, de scăderi de TVA sau de alte procese ce pot apărea întîmplător, ci vorbim de scăderea preţurilor în condiţiile în care nu se schimbă altceva în piaţă. Scăderea preţurilor înseamnă pe rînd: scăderea adaosului comercial al vînzătorului, reducerea profitului producătorului şi reducerea costurilor.

Eh, ultima devine problemă. Pentru că în primă fază reducerea costurilor este bună, dar dacă deflaţia se menţine atunci asta duce exact la reducerea activităţii. Ceea ce presupune creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare şi intrarea în declin. Adică, după euforia iniţială legată de creşterea puterii de cumpărare (prin micşorarea preţurilor) urmează perioada nasoală în care mai toată lumea pierde.

De ce este atît de periculoasă deflaţia? Simplu: nu poate fi combătută. Există măsuri anti-inflaţie, anti-şomaj, anti-dezechilibru bugetar, anti-dezechilibru balanţă de plăţi dar nu există soluţie anti-deflaţie. Pentru că nici un guvern (democratic, desigur) nu poate convinge consumatorul să îşi cumpere (de ex.) mobila dorită azi, cînd acesta ştie că o va putea cumpăra mai ieftin mîine.

De ce ne-ar păsa nouă de deflaţie în condiţiile în care inflaţia este se simte în România bine mersi? Pentru că deja există un puternic sector economic care se confruntă cu mari scăderi de preţ: construcţiile. Acum mai rămîne să aflu dacă sîntem încă la etapa „reducerea profitului producătorului” sau am intrat deja în ultima etapă, cea de „reducerea costurilor”. Că de acolo pînă la deflaţie mai e puţin.

Iar dacă se ajunge acolo finalul va fi nasol.

Reclame

~ de popej27 pe Miercuri, 19 noiembrie 08.

9 răspunsuri to “Scad preţurile? Nasol”

 1. citeam azi in catavencu un articol despre cum o gramada din vilele din pipera-tunari s-au pus in vanzare, pe de o parte de proprietari care nu isi pot permite costurile creditelor, pe de alta parte de constructori care au ramas fara lichiditati si nu pot investi in proiecte noi.

 2. hai, mah, lasa-ne cu previziunile astea sumbre. si da-i in plm pe dezvoltatorii aia imobiliari cu adaosuri de peste 300%. ca sa fie deflatie in romania tb sa fie de acord si astia din UE.
  iar pentru „baietii destepti” din pipera care cer 1 mil euro pe o casa de 200mp construiti cu 350 mp teren… mUE.
  si multa, multa…deflatie…

 3. si pentru exemplificare spor la surf…
  http://www.11case.ro

 4. Asa imi aduc aminte si de ala care vinde aparatamente cu 2 camere pe bdul Unirii si care se plinge ca le-a lasat la 220.000 de euro bucata si tot nu le vrea nimeni. Cica anul trecut se dadeau cu 340.000 =)) =)) =))

  Da’ astia-s putini. Citeva sute, hai mii.
  In partea ailalta, a cumparatorilor, e vorba de o cerere „tacuta” de sute de mii la nivel national. Care acum asteapta.

 5. reducerea costurilor in constructii se simte in noiembrie prin colturile dinspre care bate vajul? sau in balta de langa buda? sau in clanta cu care ramai in mana pe dinafara, blocat pe balcon cand nu e nimeni acasa si locuiesti la etajul 10?
  hai, ma lasi?! finisajele astea’s deja asa si fara deflatie. doar traim in romania (si asta’i mananca tot timpul lu’ badea)
  😀

 6. Popej, si tu esti inginer. Nu ti-e teama ca ramai fara munca?

 7. […] economia americană se confruntă cu un pericol mai mare decât cel al inflaţiei, şi anume cu deflaţia, adica scăderea […]

 8. in conditiile astea, cat de relaxant este sa fi deja sarac!

 9. […] economia americană se confruntă cu un pericol mai mare decât cel al inflaţiei, şi anume cu deflaţia, adica scăderea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: