Glume proaste cu brazi la Chişinău

_44319457_chirtoaca203x300În Republica Moldova Crăciunul oficial este pe „vechi” adică pe 7 ianuarie. Dar, odată cu globalizarea, el se sărbătoreşte din ce în ce mai temeinic şi pe „nou”, adică pe 25 decembrie. Această situaţie duce la conflicte ce nu mai au nimic în comun cu religia ci duc direct spre politic, programul de evenimente de Sărbători devenind prilej de confruntare între oficiali şi opoziţie.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, este membru al Opoziţiei. Motiv bun pentru a fi trosnit cu fiecare ocazie posibilă. Energia termică, manifestaţiile de Ziua Europei sau ciocnirile de 1 decembrie sînt exemple legate de ce este în stare puterea comunistă pentru a-şi impune voinţa cu forţa. Chestii care nouă ni se par halucinante la Chişinău fac parte din cotidian.

Dar să revenim la titlul postării. Totul a început anul trecut, atunci cînd Chirtoacă a anunţat că programul Sărbătorilor va fi centrat pe ziua de 25 decembrie urmînd a fi organizate o serie de manifestări începute prin inaugurarea Bradului de Crăciun pus în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

O scurtă paranteză

Spre deosebire de Bucureşti, în Chişinău există o singură piaţă importantă, cea a Marii Adunări Naţionale, situată între Preşedinţie, Guvern, Parlament şi Primăria Chişinăului. Din acest motiv cel care „ocupă” piaţa devine practic dirijorul.

Închid paranteza.

Buuuun, deci pe 9 decembrie 2007 piaţă se montează bradul Primăriei acest urmînd să fie inaugurat a doua zi  (pe 10 dec. este Ziua Drepturilor Omului) de către primar. Care primar, bănuind că ceva nu este în regulă a plantat 3 oameni care să păzească bradul în noaptea 9-10 decembrie. Şi oamenii s-au pus pe păzit. Pînă pe la 12 noaptea, cînd o patrulă de poliţie a venit la ei şi le-a cerut să se legimiteze. „Paznicii” au arătat pe rînd documentele de identitate, legitimaţiile de servici şi dispoziţia în baza căreia se aflau lîngă brad. Dar, precum bancul cu iepuraşul şi basca, n-a ajutat la nimic. Au fost urcaţi în maşina poliţiei şi duşi la sediu pentru identificare.  Da, aţi citit bine.  Aveau actele la ei dar au fost duşi pentru identificare. Drumul pînă la secţie a durat circa 3 ore, ocazie cu care transportaţii s-au putut delecta cu o plimbare muuuult prelungită prin tot Chişinăul. Ajunşi la secţie li s-a confirmat faptul că erau ei şi li s-a dat drumul.

Scăpaţi din mîinile poliţiei paznicii, ţuşti! la brad. Care brad făcuse paşi. Nu mai era unde îl lăsaseră, în Piaţă, ci la cîteva sute de metri mai încolo, pe aleile unui parc. Ca să ne înţelegem: bradul nu era de apartament, era brad de pus în piaţă. Înalt de 10 m, greu de cîteva tone cu tot cu suport.. ce mai, nu îl puteai duce pe braţe, mai ales că pînă la noua locaţie trebuia sa cobori şi nişte scări. Adică a fost nevoie de macara, camion, oameni etc.. Nimeni n-a văzut nimic.

Culmea este că Poliţia se află, teoretic, în subordinea Primăriei. În realitate ea se subordonează guvernanţilor. Dar să revenim la bradul mutat. Aflînd de capabilităţile plantei Chirtoacă a solicitat ca vegetala să fie repusă pe locaţia iniţială. Cererea lui s-a izbit de refuzul Poliţiei Municipale care a n-a vrut să mişte bradul din loc pînă cînd nu va fi găsit „hoţul” bradului! Exact. Poliţia care a sechestrat paznicii a cerut ca pînă cînd nu sînt prinşi hoţii Piaţa Marii Adunări Naţionale să rămînă goală.

Nu s-a întîmplat nici una, nici alta. Adică nici hoţii de Brad n-au fost prinşi (nici acum, după mai bine de un an) dar nici piaţa n-a rămas goală pentru că după 2 zile aici a răsărit Bradul de Crăciun pe vechi al Puterii.

Dăm pe repede înainte şi ajungem în 2008. Chirtoacă anunţă că bradul va fi inaugurat tot în Piaţa MAN pe data de 18 decembrie. Guvernanţii au spus că şi ei vor avea un brad, că va fi inaugurat tot pe 18 dec fără să ofere detalii legate de locaţie. Chirtoacă se hotărăşte să nu mai păţească la fel ca anul trecut şi face o mişcare rapidă: în dimineaţa zilei de 14 decembrie Primăria cumpără un brad de la un particular (Moldsilva refuzase orice vînzare către Primăria Chişinăului), îl încarcă în camion şi fuga cu el în Piaţă.

Cum intră camionul pe şosea, e interceptat de un echipaj al Poliţiei Rutiere Moldovene şi este tras pe dreapta. Îi sînt verificate toate actele. Erau în regulă. Aducîndu-şi aminte de iepuraş şi de bască, li se mai cere un act: avizul ecologic de recoltare. Li se explică, inutil, că avizul nu este necesar, recoltarea fiind făcută din curtea cuiva şi nu din pădure. Poliţaii rămîn neînduplecaţi: camionul cu tot cu brad sînt arestate şi duse în curtea primului Ocol Sivic pentru identificare. Şeful Ocolului confirmă că bradul nu le aparţine dar poliţaii ţin tare: trasnportul rămîne pe loc pînă la lămurirea situaţiei.

Pînă în ziua de azi situaţia s-a lămurit parţial după cum urmează. În Piaţă a fost montat în mare viteză bradul Guvernului, pe data de 19 decembrie Prim Ministrul moldovean l-a inaugurat în timp Bradul Primăriei se bate de muscă în acelaşi loc în care l-a găsit seara zilei de 14 decembrie: arestat în curtea Ocolului Silvic aşteptînd un aviz pe care nu îl are şi nu îl va primi niciodată deoarece nu îi poate fi eliberat.

P.S. Acum 3 zile Poliţia Moldoveană a demonstrat că urcă pe scara evoluţiei: a trecut de regnul vegetal la cel animal arestînd un porc şi un măgar costumaţi. Unul în poliţai şi al doilea în procuror.

P.P.S. Cristineaţă, toate sînt pe bune

Later edit (multam Adriana):

Bradul Primariei nu mai e acolo. S-a furat.

Reclame

~ de popej27 pe Luni, 22 decembrie 08.

22 răspunsuri to “Glume proaste cu brazi la Chişinău”

 1. foarte foarte misto!! asta poveste! pacat ca e adevarata dar daca ai simtul umorului cred ca se rade mult in moldova 😀

 2. cica bradul ar fi aparut in curtea unui internat…era si impodobit; n-o fi acelasi brad…oricum, politia lor e tare de tot…

 3. @delia: Nu prea se ride. Cei de acolo ori se enerveaza ori sint indiferenti. Majoritatea sint cei din ultima categorie.
  @ana: am vrut sa scriu ca ar fi fost furat si de sub paza politiei dar nu sint sigur inca. Timpul scrie ca da, Jurnal de Chisinau spune ca bradul e tot acolo, de aia am lasat-o asa.

  Am primti de la Adriana un link, asa ca fac un edit la articol

 4. mah, eu tot nu inteleg. Pai daca comunistii au pus bradul in piata, de ce chirtoaca nu a pus in fatza bradului comunist pancarda cu: „acest brad este pus de primaria orasului chisinau”. rezolva doua chestii: nu dadea bani pe brad si avea si brad.

 5. da, sau sa fi lasat bradul macar anul asta in grija Guvernului, dat find ca tine neaparat sa arate ce al lor e mai mare….

  eh, se putea si rau – putea ajunge sarmanul brad foc de tabara, ca ala din atena….

 6. Chestii de politica, deh..

 7. Da’ e vorba vine Andreea Raicu sa va prezinte nush ce emisiune la tv…Oameni v-ati facut 😀

 8. Hehehe. Posibil.
  Pe de alta parte, oameni se fac ei. Eu sint roman.

 9. Plus asta:
  http://moscalifar.eu/?p=2099
  Veselie mare p-acolo hahaha

 10. da, si n-ai comentat inca nimic de revolutionarii care au dat cu banu’ dupa iliescu in cimitir 😛 (*mo pregateste punga de popcorn)

 11. @moshcalifar: e bautura ieftina, buna si multa
  @mo:Pai, zilele astea toata lumea scrie despre revolutie si revolutionari. Las sa se mai raceasca.
  Legat de parerea mea legata de Iliescu, cred ca e un post mult mai in spate..

 12. stiu, dar faza de ieri era asa de compentabila….(ofteaza si impinge cu dezamagire punga de popcorn de sub nas )

 13. *comentabila

 14. Oricum, chiar daca as vrea sa comentez, ar trebui sa astept sa treaca toate incidentele in care eset implicat Ilici. Vad ca azi a mai fost un episod.

 15. parerea mea:)
  va impidicati de-un ciot apropos de Ilici..cand subiectul fierbinte e Miron Mitrea…epocal…asta e din seria caltabosi reloaded….now in PSD 🙂

 16. Nu este exclus ca lucruri din astea să se întâmple şi pe la noi în curând…

 17. Adriana, ala se coace mai incolo. Aia-s la aperitiv deocamdata. Felul principal compus din beregata la protap se va servi mai incolo

 18. In conditiile in care Moldova n-o sa mai revina la patria muma, din cauza ca e prea diferita, prea rusoficata, ca cetatenilor si guvernantilor ei nu le trebuie Romania: ce ne intereseaza pe noi toate astea???

  Facem pariu ca in republica bananiera Botswana se intampla chestii si mai pe fata, de pana si moldovenii raman trasniti la ele?

 19. Si tu ai dreptate, da’ astia-s mai de-ai nostri

 20. Apropo, pe la noi cat mai merge brajii?

 21. M-a amuzat mult limbajul in care e scris postul))). As vrea sa stiu cum iti pare patriotica.wordpress.com?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: