Există viaţă după campania electorală? (II)

boc1

Comentariul de ieri al lui Cristineaţă mi-a luat, cum s-ar zice, scrisul de pe tastatură. Pentru că, în principiu, ce a spus el ieri, vroiam eu să spun azi.

După coţcăiala de tip „Uite-l pe prim-ministru! Uite-l cum se duce!” ne-am pricopsit cu un Guvern compus din figuri care ar putea, în cel mai bun caz, să îţi smulgă un zîmbet condescendent. Dar care, paradoxal, porneşte cum trebuie. Era de aşteptat ca promisiunile de campanie electorală să fie oarecum diluate dar Boc & Co. au reuşit să fie loviţi de o amnezie mai grea ca alea din filmele indiene şi s-au apucat să anunţe o grămadă de măsuri nepopulare dar necesare.

Salariile mărite, pensiile din grupa a II-a şi I-a, indemnizaţiile de îngrijire copil şi reducerile de TVA au fost date dracului rapid şi am fost anunţaţi că trecem pe buget de criză prin plafonări de salarii în administraţie. Ceea ce e bine. Dar.. hai să vedem cine sînt ăia care trebuie să ne treacă strada pe care, în loc de asfalt uscat, avem viitură de 2 metri. Reformatorii de azi ai României sînt ori blonde, ori indivizi cu apucături economice înrudite cu Codul Penal.

Păi, de exemplu, cum naiba să cred eu că Lenuţa ar fi în stare să reînvigoreze o industrie a turismului sufocată de servicii proaste? Eu înţeleg că ea este specialistă în erectat lucruri fleşcăite dar dacă este o clientă fidelă a hotelurilor asta nu înseamnă că trebuie să şi ştie cu ce se mănîncă Turismul. Şi, în plus, chiar dacă cineva i-a spus că denumirea academică a „sexual” este „ecumenic” acelaşi ar fi trebuit să îi atragă atenţia asupra faptului că ăia de la TUV nu dau doi bani pe o ţară în plaja este confundată cu locul de făcut mici.

Sau, cît de mult o să-l doară de binele naţiei la ananghie pe Radu Berceanu, ministrul minune al transporturilor greu încercate şi frate de TVA restituit cu Genică Boerică? Cum aş putea eu să cred că baronul de Dolj nu va face tot ce ştie el mai bine pentru a lărgi baronatul la toate bornele de graniţă cu tricolor pe ele?

Ori, cît de apărat m-aş simţi eu de o Poliţie condusă de Gabriel Oprea, un Ministru de Interne care, dintr-o pensie şi-o indemnizaţie de deputat a strîns pentru zilele negre un milion de euro, 7 case şi terenuri de cîteva milioane de euro? Poate sînt eu idiot şi nu înţeleg cum e cu acumularea de capital, dar mă îndoiesc. Că dacă afacerile lui sînt atît de curate, mai bine-l puneau Ministru Economiei şi devenea eroul neamului.

Pe cînd aşa, la Economiei avem un erou al neamului prost. Adrian Videanu a reuşit ca în 4 ani de primariat să facă Bucureştiul şantier. Asta nu este rău dacă ai de gînd să şi continui, ceea ce nu a fost cazul. Renunţarea lui candidatura la Primărie mă face să cred că omul nu avea absolut nici un fel de strategie pe termen mediu-lung, insul practic fiind în trecere printr-un post prea mare pentru el. De aceea, pentru a nu-i înşela aşteptările marelui cugetător Murphy, Adrian Videanu a fost promovat în postul de maximă incompetenţă la care putea aspira.

Din păcate, Videanu nu a venit singur ci l-a mai adus şi pe angajatul lui fidel: Georghe Pogea. Noul ministru al Finanţelor este un specialist al economiei avînd rezultate strălucite în activitatea post ’89-istă. Acest veritabil guru al finanţelor româneşti a condus magistral societăţi de top ale României: Siderurgica Hunedoara (faliment), Marmosim + Titan Mar (firme greu încercate de activitatea inexistentă a concurenţei deoarece Videanu a avut grijă să preia monopolul marmurei în România cu largul concurs al PSD-ului) şi nu în ultimul rînd, nestemata sistemului bancar naţional, CEC (de care lumea încă se miră că există). Aşadar un nene cu o grămadă de studii dar cu rezultate practice de rîsul curcilor e reprezentantul nostru în cafteala cu criza.

I-aş putea lua la rînd şi pe restul păcălicilor din Guvern deoarece, cu două excepţii, toţi sînt nişte persoane care n-au nici o treabă cu rolul pe care se presupune că vor trebui să îl aibă. Habarnişti pentru care singura grijă va fi să le fie lor bine. De aceea chiar dacă primele hotărâri ale Guvernului sînt bune, sînt destul de sceptic vis-a-vis de performanţele ulterioare.

Aşa că nu-mi rămîne decît să pornesc cronometrul. Atîta că nu ştiu la cît să-l fixez: la 2009 sau 2010?

Reclame

~ de popej27 pe Marți, 30 decembrie 08.

10 răspunsuri to “Există viaţă după campania electorală? (II)”

 1. Iarta-ma te rog ca intamplator am articulat ideea inainte sa apuci tu sa o tratarisesti in scris (remarca formularea neutra care evita tematica paternitatatii ideii in sine). Cum se spune, „mintile mari gandesc la fel”.

 2. pai stai mah, daca marile minti gindesc la fel, atunci cine naiba inoveaza?

 3. Bai fii atent, mai am o idee: eu cred ca Boc vrea sa demonstreze ca a fi bun manager nu inseamna sa te pricepi la ce face fabrica ta, ci sa te inconjori de oameni care se pricep. De aceea (sa nu mentionam ca nici el nu se pricepe, aia e la nivel secundar), la nivel de fiecare minister, a pus oameni care nu se pricep, dar care o sa se inconjoare de priceputi. MANAGEMENTUL DE MANUAL IN ACTIUNE!! TRAIASCA!!

 4. @intrebarea ta popeje: mintile late.

 5. Cristineatza, aia de care zici tu ca vrea Boc s-o aplice sa stii ca este valabila. Io-s dovada :))

 6. Te-a pus Boc ministru? Nu stiam…

 7. Tata, tot urmaresc Ana Lizele lu matale cu privire la clasa noastra politica si nu pot sa nu ma intreb la ce dracu le mai faci? Sunt toti o apa si un pamant, lucru stiut de fapt, doar ca acum parca mai pe fata ca oricand.

 8. Deci eu m-am infuriat de-a binelea pe tot romanu’ care a stat la coada la tortul lui Sorescu. I-a luat ceva timp lui fratimiu sa ma convinga ca nu are rost sa ma mai „ienerfez”. Stai-ar lui Sorescu carnatu’ ala mare si batator de recorduri in gat sa-i stea!

 9. 2009. Imediat după prezidenţiale.

 10. Hmm… Om vedea.
  Pentru mine cea mai interesanta promisiune electorala ar fi ca statul sa ajunga la jumatate fata de cat e acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: